In de oertijd waren wij als mensen -uit zelfbescherming- bang voor wilde beesten die het op ons en de onzen voorzien hadden. Tegenwoordig ga je met plezier – en zelfs tegen betaling – wilde beesten opzoeken in de dierentuin. Safari’s zijn een luxe tijdverdrijf waarvan we hopen dat ze niet tegenvallen. Tijden zijn veranderd, maar de werking van ons verstand om onszelf te beschermen is blijven bestaan. Angst voor wilde dieren heeft – doordat de mens “taal” is gaan ontwikkelen – plaatsgemaakt voor allerlei nieuwe angsten en zorgen passend in onze huidige tijd.

Sterker nog: door onze taalontwikkeling zijn ook de scenario’s om bang van te worden aanzienlijk uitgebreid. Logisch dus dat we bang zijn om in de toekomst ziek te worden, te weinig geld te hebben om te kunnen leven, en dat we ons zorgen maken dat het weer onze vakantie niet zal verpesten, kortom bang zijn om “ongelukkig” te worden of te blijven. De oermens, die letterlijk nog geen woord sprak, had deze angsten en zorgen nooit kunnen hebben. Want wat betekent “inkomen” of “geluk” als je geen woorden kent om dit te beschrijven?

Door taal kunnen we in het verleden blijven leven en kunnen wij mensen zelfs de toekomst voorspellen! Daar hoef je geen waarzegger voor te zijn, we kunnen het allemaal. Denk maar eens hoe je dag van morgen eruit ziet, je weet het vaak al. Je weet wat voor een weer het dit weekend wordt en waar je deze zomer op vakantie gaat. Het mooiste voorbeeld vind ik dat sommigen zelfs weten hoe het leven eruit ziet na de dood.

Door “taal” kunnen we met ons “verstand” innerlijk woorden op een rijtje zetten en zodoende “gedachten” hebben, we “denken” in woorden. Ik heb deze woorden tussen aanhalingstekens gezet omdat al deze woorden in feite hetzelfde betekenen. Taal = gedachten = denken = verstand, het zijn synoniemen.

Hoe werkt ons verstand? Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek met de naam Relational Frame Theory (RFT) blijkt dat ons verstand zich van jongs af aan ontwikkelt door – volstrekt willekeurig en dus zonder logica- alles met alles in verband te brengen. We vergelijken alles met alles. Het een is hetzelfde of juist het tegenovergestelde als het ander, het ander is groter of mooier dan het een, als het een gebeurt dan volgt het ander, enz. Zo heeft ons verstand zich ontwikkeld. Herken je dit misschien als je je weer eens met een ander mens vergelijkt of een situatie van nu met vroeger?

Ons menselijke verstand heeft ons heel veel welvaart en welzijn gebracht. Anders dan de oermens kunnen wij door taal dingen leren zonder die eerst te hoeven meemaken. Thuis op de bank kunnen wij, via t.v., boeken of internet, bestuderen hoe het heelal eruit ziet of het menselijk lichaam van binnen! Ongekend eigenlijk maar we zijn er zo aan gewend geraakt. Als we ons verstand “functioneel” gebruiken, d.w.z. met een functie oftewel met een concrete bedoeling in een concrete context (zoals in studie of in werk) dan hebben we veel aan ons verstand.

Er is ook een schaduwzijde. Wetenschappelijk is bewezen dat wij als mensen de hele dag door hele vreemde verbanden leggen die echt nergens op slaan. Ga maar eens bij jezelf na wat voor een rare gedachten je soms in je hoofd haalt. Ook die zijn het product van ons gezonde verstand! En zo kunnen we ook door ons eigen taalgebruik en “verstand” in de problemen worden gebracht en gestresst raken. De keerzijde van ons functionele verstand is namelijk dat we kunnen blijven piekeren en malen en ons zelf vragen stellen waarop eigenlijk geen concrete antwoorden mogelijk zijn. Waarom zit het mij altijd tegen? Waarom voel ik mij zo ongelukkig? Wat is de zin van het leven in het algemeen? In deze zoektocht blijft ons verstand willekeurig verbanden leggen en haalt er alles bij. Ons verstand kan niet anders. Zonder dat er ooit een echt antwoord en dus oplossing mee bereikt zal worden.

Heelmeesters ont-zorgt u bij conflicten en juridische problemen, door u te helpen enerzijds met praktische oplossingen en anderzijds met persoonlijke groei en ontwikkeling waardoor u beter zult kunnen omgaan met stress en moeilijke omstandigheden. Zo kan een aanvankelijk stressvolle situatie zelfs resulteren in persoonlijke groei en ontwikkeling.

©2017Heelmeesters